Mefisto...diabeł czy anioł?

Temat: Święta
Czy macie jakies tradycyjne potrawy na Wielkanoc ?? czy znacie jakies dekoracje stołów światecznych ?? a moze znacie jakies swiateczne tradycje . Np. u Nas na Śląsku jest taka tradycja ,ze w Wielkanocną Niedziele rano dzieci szukaja Zajączka . Z przystorjaniem stołów to chyba tradycyjnie w jakies takie żółte kolory ,bialy obroz itd .
Źródło: bratniadusza.fora.pl/a/a,376.html



Temat: Wiosenny bukiet
dziewczyny a co myslicie o wiosennym klimacie sali i wiazanki na slub w okresie Wielkanocy. wlasnie planuje zrobic bukiety na stol z tulipanow albo zonkili na sale i sama chyba tez bede miala jakas wiazanke z lekkich wiosennych kwiatow, szczegoolenie ze mam sukienke nowoczesna to bedzie pasowac jakie macie jeszcze pomysly na dekoracje sali aby motywem byly swieta Wielkanocne.. takie mam marzenie aby rodzina miala wrazenie ze spotyka sie przy jednym wielkim wielkanocnym stole.... moze byc fajnie... myslicie ze to dobry pomysl ?
Źródło: forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=4757


Temat: ślub 2010-przygotowania
Zgadzam sie z Muszka co do dekoratorki. Najlepiej dac sobie z ta baba spokoj, skoro nie potrafi podac orientacyjnej ceny a jej wyobrazenie dekoracji stolu diametralnie rozni sie od Twojej koncepcji. No i nie martw sie suknia Moze na zdjeciu miary panie cie zle zmierzyly i dlatego wyszlo mniej, ale od tego jest przymiarka zeby takie rzeczy wychwycic i zebys wygladala pieknie na swoim slubie! A u mnie zamowione sa juz zaproszenia, winietki i zawieszki na wodke. Dostalam wstepny projekt zaproszenia i zatwierdzilam go, teraz tylko czekam na maila potwierdzajacego, ze kasa wplynela We wtorek mamy kolejna lekcje tanca, coraz lepiej nam idzie a trener wymyslil piekny uklad do walca angielskiego specjalnie dla par slubnych Jak na razie musze sie wstzymac z dalszymi przygotowaniami, bo mam prace mgr do napisania a idzie mi jak po gruzie... Tez ze wzgledu na to ze mialam ostatnio 4 pogrzeby w rodzinie i troche nie bylo kiedy. Za to jak przyjda zaproszenia to zaczniemy je rozdawac mysle pod koniec marca i przez swieta wielkanocne
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=3384


Temat: Wielkanocne śniadanie
Stół wielkanocny Stół powinien być nakryty białym obrusem udekorowanym bukszpanem. Obok zastawy na stole winna znaleźć się okolicznościowa dekoracja: baranek wielkanocny z czerwoną chorągiewką, na której widnieje złoty krzyżyk. Baranek ma być na "łące" z rzeżuchy lub z młodych pędów owsa. We flakonie, najlepiej z ceramiki ludowej, powinny być ułożone bazie ze srebrnymi kotkami i pierwsze wiosenne kwiaty oraz gałązki zieleni. Na stole ma też być koszyczek lub talerz z pisankami. Wszystkie pobłogosławione pokarmy wykłada się na półmiski czy talerze tak, aby był do nich łatwy dostęp. Na stół podaje się także nie poświęcone pokarmy, które zostały przygotowane do spożycia, np.żne sałatki, napoje, owce itd. Na osobnym talerzu powinny być jajka pokrojone na ćwiartki oraz posypane solą i pieprzem. Mięso i wędliny Są symbolem dostatku i zamożności rodziny. Sól, pieprz i chrzan Sól nie tylko dodaje potrawom smaku, ale jest symbolem zachowania od zepsucia i ma właściwości oczyszczające. Chleb i sól są jakby kwintesencją życia i w polskich zwyczajach najczęściej występują razem. Oznaczają prostotę życia. Pieprz czarny (zmielony) symbolizuje gorzkie zioła, które Żydzi dodawali do pikantnego sosu w kolorze cegły, zwanego charoset. Maczali w nim kawałki paschalnego baranka na pamiątkę ciężkiej niewolniczej pracy przy produkcji cegły w Egipcie. Chrzan - nie może go zabraknąć na stole bo jest symbolem świąt. Słodkości Czekoladowy zajączek jest symbolem wiosny, odradzającej się przyrody, witalności. Podobno śpi on z otwartymi oczyma, toteż jako pierwszy ze zwierząt miał zobaczyć Zmartwychwstanie. W tradycji chrześcijańskiej symbolizował grzeszników oczyszczonych przez pokutę. Drożdżowe babki - tzw. baby wielkanocne wysokie i lukrowane. Mazurki - typowy polski przysmak wielkanocny - to ciasto bardzo słodkie, cienkie, najczęściej prostokątne, na kruchym spodzie, z masą (zwykle orzechową lub migdałową), oblane kolorowym lukrem i udekorowane bakaliami i konfiturą. Makowiec - ciasto drożdżowe z makiem i z bakaliami. Piernik - ciasto upieczone z żytniej mąki na miodzie z korzeniami, bardzo aromatyczne. Na stole nie powinno też zabraknąć sernika . Jajka Symbol płodności, odradzającego się życia. Podzielenie się jajkiem (tak, jak opłatkiem) w czasie składania sobie życzeń ma umacniać więzi rodzinne i sąsiedzkie. No tak - ale gdzie znaleźć na to wszystko miejsce w żołądku? Smacznego święconego!
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=9946


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Nakrycie stołu Obrus Obrus oczywiście powinien być idealnie czysty i świeży, wyprasowany tak, żeby nie widać było śladów składania. Rozmiar tkaniny musi być tak dobrany, by obrus zwisał z każdej strony co najmniej 20, a najwyżej 30 centymetrów. Biały obrus stosowany jest podczas świąt oraz przy wszelkich uroczystych okazjach. Na co dzień ładnie wyglądają obrusy kolorowe, serwety, ozdobione wzorami i haftami. Najbardziej eleganckim materiałem jest len i bawełna, staroświecki adamaszek (jednolita, tkana tkanina). Pod ażurowe obrusy i serwety wypada położyć jednobarwny podkład, dobrany kolorystycznie. Duże znaczenie w wyborze obrusu ma rodzaj zastosowanej zastawy stołowej. Na ciemnych tkaninach ładnie wyglądają białe talerze, na jasnych – ciemne i zdobione. Do zastawy we wzorki dobieramy gładki obrus, talerze bez wzoru będą wyglądały dobrze na kolorowym obrusie z elementami graficznymi. Dekoracja – kwiaty i świece Kwiaty to najbardziej tradycyjna, ale też najbardziej elegancka forma przybrania stołu. Zawsze są to kwiaty cięte, świeże, ustawiane w wazonach, misach lub flakonikach. Najlepiej na stole sprawdzają się niskie kompozycje kwiatowe, nie przeszkadzające gościom w patrzeniu na swoich sąsiadów naprzeciwko. Należy pamiętać o tym, by woń kwiatów nie była zbyt intensywna (dlatego ostrożnie należy stosować kompozycje kwiatowe ze storczyków, orchidei czy magnolii). Kwiaty dobrze jest dobierać w zależności od pory roku, np. na wiosnę pięknie na stole będą wyglądać żonkile lub tulipany. Białe kwiaty (np. lilie, białe róże, stokrotki, margerytki) stosuje się przy uroczystościach: chrzcinach, komuniach, ślubach, zaręczynach. Bożonarodzeniowy stół można ozdobić gałązkami świerkowymi, tarniną, jemiołą, a wielkanocny – baziami i gałązkami bukszpanu. Obecnie bardzo popularne są orientalne, minimalistyczne sposoby ozdabiania stołu, wzorowane na japońskiej tradycji. Zawsze elegancka jest japońska ikebana, ciekawie wyglądają też niestandardowe ozdoby, np. symetrycznie rozstawione smukłe flakoniki z pojedynczymi kwiatami lub misa z pływającymi kielichami kwiatów. Prócz kwiatów na stole ustawia się świece. Trzeba pamiętać o tym, że zapalać je można dopiero wieczorem. Świece dobiera się pod kolor zastawy, obrusu i kwiatów, najlepiej jednak wyglądają gładkie, wysokie, o tradycyjnym podłużnym kształcie. Najbardziej eleganckie są wysokie lichtarze, metalowe bądź szklane, pojedyncze lub na kilka świec. Ostatnio zaczęto również stosowaćżnego rodzaju niskie świeczniki (zamknięte lub otwarte) i lampioniki z wkładami świecowymi, jednak przy oficjalnych przyjęciach bezpieczniej będzie zastosować tradycyjne lichtarze. Prócz świec i kwiatów na stole mogą znajdować się również inne ozdoby, takie jak kolorowe serwetki, dekoracyjne solniczki i pieprzniczki, pojemniki na przyprawy. Należy jednak pamiętać, żeby stół nie był przeładowany Żródło: savoir-vivre.pl
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074